« home
Terug naar startpagina
 
home HOS particulier Welke olie moet er in mijn auto ? Klik hier om uw kenteken in te vullen en ontvang een olieadvies op maat !

Oliepeil controleren bij een koude motor

 1. Zorg dat de auto horizontaal staat
 2. Veeg de peilstok schoon voordat je gaat meten.
 3. Controleer het oliepeil met de peilstok.
 4. De olie moet tussen het MIN- en MAXstreepje staan. Als de olie dichter bij het MIN-streepje ligt, kunt u om te beginnen 0,5 liter olie bijvullen. Vul bij totdat de olie dichter bij het MAX-streepje dan bij het MIN-streepje op de peilstok ligt. Overschrijd het MAX-streepje niet.

Oliepeil controleren bij een warme motor

 1. Parkeer de auto op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht ten minste 10–15 minuten zodat de olie naar het carter terug kan lopen.
 2. Veeg de peilstok schoon, voordat je gaat meten.
 3. Controleer het oliepeil met de peilstok.
 4. De olie moet tussen het MIN- en MAX streepje staan. Als de olie dichter bij het MIN-streepje ligt, kun je om te beginnen 0,5 liter olie bijvullen. Vul bij totdat de olie dichter bij het MAX-streepje dan bij het MIN-streepje op de peilstok ligt. Overschrijd het MAX-streepje niet.

BELANGRIJKE TIPS OVER OLIE

 • Vul niet meer olie bij dan tot aan het MAX-streepje. Het olieverbruik kan toenemen als er te veel olie in de motor aanwezig is.
 • Gebruik de door de fabrikant voorgeschreven viscositeit (stroperigheid)
 • Gebruik een trechtertje om geen olie te morsen bij het bijvullen. Gemorste olie kan vlam vatten op een heet motoronderdeel.
 • Zorg er voor dat er geen vuil via het gat van de peilstok in de motor komt
 • Als de motor zwaar belast gaat worden (bijv. aanhanger of een bergrit), zorg er dan voor dat het peil helemaal bovenin staat. Dit voorkomt dat de olie te heet wordt.
 • Tijdens een lange rit de olie peilen is een goed idee. Zorg voordat je gaat dat je minimaal 1 liter van de juiste olie meeneemt.
 • Als de olie een lichtgrijze kleur heeft dan zit er waarschijnlijk koelvloeistof bij. Dit betekent dat er ergens een lek zit, spoor deze op, of laat deze opsporen.
 • Mocht het oliepeil juist stijgen tussen de peilingen door, dan kan dit komen doordat er brandstof bij de olie zit. Dit kan ontstaan door een lekkende brandstofpomp. Spoor dit lek op, of laat deze opsporen.
 • Aan de olie is niet te zien of hij ververst moet worden, zorg dus dat je het aantal kilometers bijhoudt.

 
officieel dealer
contact | reageren
  Tankstations  
  Carwash  
  Powerpoints  
  Olie adviseur  
HOS Oil Olieprodukten

T 0512 - 34 24 18
F 0512 - 34 17 00
M info@hosoil.nl